De FNLI Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), het CBL Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) en de Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging (AKSV Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging (Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging)) hebben een ketenafspraak gemaakt om het zoutgehalte in vijf soorten hartige diepvriessnacks te verlagen. Het gaat om gepaneerde ragout snacks (kroketten, bitterballen), vleessnacks (frikadel, gehaktstaaf), kipsnacks (kipnuggets, kipcorn), filodeeg met vulling (loempia’s), gepaneerde noodle/rijst snacks (nasi-, bamihapjes). In 2 jaar zal het gemiddelde zoutgehalte met 5% worden gereduceerd.

Vanwege technologische redenen heeft het bedrijfsleven besloten om kaassoufflés en saté niet mee te nemen in deze afspraak. De afspraak is beperkt tot het reduceren van het zoutgehalte. De reductie van verzadigd vet is niet meegenomen omdat daar in het verleden al grote stappen zijn gezet in het kader van de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Bij een deel van de snacks zijn in het verleden eveneens al stappen gezet op het terrein van de zoutreductie.

De WAC Wetenschappelijke Adviescommissie (Wetenschappelijke Adviescommissie) vindt het voorstel voor de gemiddelde zoutreductie niet ambitieus gezien de kleine reductiestap waarvoor twee jaar wordt voorgesteld. De WAC mist hierbij de duiding voor technologische en bedrijfseconomische redenen.

De Stuurgroep vindt het belangrijk dat een eerste stap wordt gezet in zoutreductie van hartige diepvriessnacks. Hiermee worden pieken in zoutgehalte binnen de categorieën aangepakt.