De FNLI Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), het CBL Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij)) hebben een ketenafspraak gemaakt om het zoutgehalte in drie soorten hartige broodjes te verlagen. Worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en kaasbroodjes zijn gekozen vanwege hun populariteit (groot marktaandeel binnen productgroep) en relatief hoge gehaltes aan zout  binnen de categorie hartige broodjes.

Er is gedegen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zoutverlaging in hartige broodjes. Op basis van zowel bakproeven als smaaktesten is er voor gekozen dat per 1 oktober 2019 de worstenbroodjes en kaasbroodjes een maximum natriumgehalte hebben van 600 mg/100g en saucijzenbroodjes een maximum natriumgehalte van 660 mg/100g.

Het gemiddelde zoutgehalte van worstenbroodjes zal hierdoor met ruim 12% dalen en driekwart van de producten moet worden aangepast. Bij kaasbroodjes zal het gemiddelde zoutgehalte met 7% dalen en wordt 60% van het assortiment aangepast. Het zoutgehalte in saucijzenbroodjes daalt gemiddeld met 4% en iets minder van eenderde van de producten zal worden aangepast.

De Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC Wetenschappelijke Adviescommissie (Wetenschappelijke Adviescommissie)) vindt de ketenafspraak matig ambitieus. De mate van reductie is een goede eerste stap voor worstenbroodjes, voor saucijzenbroodjes vindt de WAC dat er een grotere stap gemaakt zou kunnen worden. De WAC betreurt het dat er geen afspraak voor een reductie van het verzadigd vet gehalte is gemaakt.

De reden dat in de ketenafspraak niet is gekozen voor een reductie van het verzadigd vet is omdat vlees, kaas en roomboter producten zijn waarvan het verzadigd vetgehalte moeilijk is te sturen. Een mogelijkheid zou zijn om andere grondstoffen te kiezen (vervangers voor vlees, kaas, roomboter), maar dit betekent dat de producten qua smaak, structuur en basis erg zullen afwijken van de oorspronkelijke producten. Een andere mogelijkheid om het verzadigd vet te verlagen is de portiegrootte aan te passen.

De stuurgroep vindt het belangrijk dat een eerste stap wordt gezet in zoutreductie van hartige broodjes. Hiermee worden pieken in zoutgehalte binnen de categorieën aangepakt.